Funšterc ali Knapovsko sonce

Funšterc ali knapovsko sonce je najbolj sloveča zasavska jed. Pri siromašni različici so tekoče testo naredili iz črne moke, vode in soli, razkošnejše poznajo tudi belo moko, mleko in jajca. Testo je treba potem le še zlato zapeči. Pravi funšterc mora biti rahel, srednje debel in rumen kot sonce.

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 25 dag moke
  • 2 jajci
  • 2-3 dcl vode
  • olje
  • ščep soli
  • ščep sladkorja

Postopek priprave:

Sestavine zmešamo in žvrkljamo, da postane mešanica gosto tekoča. V ponev za palačinke vlijemo malo olja, in ko se to segreje, vlijemo mešanico, da dobimo za 1-2 prsta debelo palačinko. Ko se zapeče na eni strani, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani.

Jed lahko pripravljamo ne glede na letni čas. Uporabimo jo kot toplo predjed ali glavno jed v kombinaciji z mesnimi jedmi in solatami. Primerna je tudi za vegetarijanski jedilnik.

« Cuisine

Interactive map of Zasavje

Find the points of interest in Zasavje.