Kako je bilo včasih: Izkopavanje preteklosti

About the Program
Po dogovoru.
Delavnice so namenjene radovednim predšolskim otrokom in učencem. Vsebina je prilagojena starosti.
1 - 3 šolske ure.
Skozi vso leto.

Vam skrivnostne uganke  preteklosti burijo domišljijo?
Bi kot pravi arheologi brskali po drobcih minulega in jih sestavljali v zgodbe nekdanjega Zasavja? Vas zanima, kako so živeli ljudje od prazgodovine do novega veka? Pridruži se nam in vsaj za en dan postani arheolog!

Predstavljano tri delavnice:
Preustvarjalnica
Delavnica za malčke
Delavnica za šolarje

Arheološke delavnice so pisane na kožo predšolskim otrokom in osnovnošolcem. Čas na njih boste preživljali ustvarjalno: z drugimi nadebudneži se boste naučili prižgati ogenj brez vžigalic, izvedeli boste, zakaj je udomačevanje rešilo konja, kaj so delali prvi lončarji, kako so tkali oblačila, obdelovali zemljo in mleli zrnje v moko, kdaj so prvi lovci postali živinorejci …

Delavnica za malčke in  delavnica za šolarje

Delavnice, ki popeljejo otroke v prazgodovino, antiko in srednji vek, so prilagojene njihovi starosti. Uvodni del izobraževalne narave na privlačen, interaktiven način predstavi pretekla obdobja in arheologijo ter delo arheologa. Središčni del je ustvarjalna delavnica, kjer otroci iz različnih materialov in v različnih tehnikah izdelujejo replike nakita, orodja in ostalih najdb, ki pričajo o preteklosti. V zaključnem delu pa jim arheolog predstavi resnične najdbe in odgovarja na vprašaje mlade radovednosti.

Otroci bodo skupaj z velikim arheologom in raziskovalcem dr. Samom Krtom rili po skrivnostni preteklosti in na pravem arheološkem izkopavanju odkrivali zgodbe iz prazgodovine.

Družili se bodo v hiši skupnosti iz železne dobe, pohajkovali na dvorišču prvih vasi, se znašli v družbi rimskih vojakov in se zatekli v zavetje srednjeveških gradov. Vsaka delavnica pripoveduje svojo zgodbo o skupnostih iz različnih obdobij.

Preizkusili se bodo tudi v različnih vsakdanjih opravilih, le da se jih ne bodo lotevali na sodoben način, ampak tako kot nekoč.

Praustvarjalnica

Otroci si bodo izdelali svojo fibulo ali ogrlico, kakršne so nosile rimske žene, bolj bojevniško navdahnjeni si bodo najbrž izbrali čelado, spet tretji se bodo preizkusili v lončarski umetnosti. Možnosti je veliko, saj je brezmejna tudi preteklost.

V praustvarjalnici in delavnicah boste izvedeli, v kakšnih bivališčih so živeli naši predniki in zakaj so hiše postale pravokotne? Kako so živeli prebivalci prvih vasi in s čim so se preživljali? So imeli domače živali? Kakšne obleke so nosili?

Nešteta vprašanja, ki bodo dobila odgovore med gradnjo hiše, poskusi zakuriti ogenj brez sodobnih pripomočkov in med poslušanjem razburljivih zgodb čisto pravega Prazagorjana.

Attachments

arheologi.pdf PDF datoteka (0 Bytes)

Photo gallery

Matej Draksler
Rudarska cesta 34, 1412 Kisovec
+386 (0)41 395 206
matej.draksler@skupinastik.si
Uradna spletna stran

« Educational trails

Interactive map of Zasavje

Find the points of interest in Zasavje.