Krumpatoč

Krumpantoč (tudi krumpentoč ali krumpatoč) je stara in nezahtevna jed steklarjev. Naribamo krompir, dodamo jajca in moko ter začinimo in dobro premešamo, da se vse sestavine vežejo skupaj. Pripravljeno maso v ponvi z vrelim oljem zlato zapečemo.

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 3 veliki krompirji
  • 10 dag masti ali olja
  • 1 jajce
  • 2 žlici ostre moke
  • ščep sol
  • ščep popra
  • ščep peteršilja

Postopek priprave:

Surov krompir naribamo, ožmemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan svež peteršilj. Na vroči maščobi (približno 160 °C) oblikujemo male polpete in jih z obeh strani popečemo do zlato rumene pšenične barve. Jed se lahko ponudi kot topla predjed z rahlo hrenovo omako ali kot priloga h glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato. Najpogosteje je to radič ali regrat.

Zlasti pri revnejših družinah se je pojavljala tudi druga oblika krumpantoča, kjer namesto bele moke uporabimo črno. Jedi se je dodajala tudi melisa ali kakšna druga začimba z vrta.

« Cuisine

Interactive map of Zasavje

Find the points of interest in Zasavje.