Krvavica s pimentom

Priprava krvavic je bila v Zasavju pri mnogih družinah ena izmed najbolj varovanih prehranjevalnih skrivnosti. Recepti so prehajali iz roda v rod in le starejše in izkušene gospodinje so poznale recepturo.

Za približno 20 klobas potrebujemo:

  • 1 l sveže svinjske krvi
  • 1 kg svinjskega mesa (glavina, srce, pljuča)
  • 1 kg slanine
  • 0,6 kg riža ali ješprenjčka
  • 0,5 kg poljubne jušne zelenjave
  • 1 čebula
  • pol stroka česna
  • ščep pimenta
  • ščep soli
  • ščep popra
  • ščep koriandra
  • ščep majarona
  • svinjska čreva

Postopek priprave:

Čreva temeljito operemo. Svinjsko meso kuhamo do mehkega v vodi, ki ji dodamo jušno zelenjavo. Pljuča se kuhajo posebej. Ko je meso kuhano, ga ohladimo in zmeljemo. Slanino narežemo na male kocke in scvremo, da nastane mast. Riž na kratko zavremo, vendar ga ne skuhamo. Čebulo nasekljamo in prepražimo, da zarumeni.V posodo naložimo riž, zmleto meso in slanino, mast, čebulo, česen in vse začimbe. Maso dobro premešamo. Dolijemo precejeno kri in juho ali vodo, v kateri se je kuhalo meso in zelenjava. Jušne zelenjave ne uporabimo za polnjenje klobas. Maso ponovno dobro premešamo in z njo napolnimo čreva. Krvavice kuhamo (barimo) v vodi dobre pol ure, vendar pri tem pazimo, da voda ne zavre. Čas barjenja je odvisen od velikosti in debeline klobas.Klobase so kuhane, ko iz njih priteče tekočina, če jih prebodemo z zobotrebcem ali vilicami. Klobase izplaknemo in položimo na pladenj, da se ohladijo. Lahko jih hranimo na hladnem, vendar je priporočljivo, da se porabijo čim prej. Zraven se pogosto servira kuhana repa ali kislo zelje, ki ga zabelimo s preostankom masti.

« Cuisine

Interactive map of Zasavje

Find the points of interest in Zasavje.