Pehtranova potica

Pehtranova potica ali skutina potica s pehtranom je stara zasavska specialiteta iz kvašenega testa, ter nadeva iz skute in pehtrana, ponekod tudi s dodatkom rozin.

Za približno 20-30 kosov potrebujemo:

Testo:

  • 1 kg moke
  • 5 dag kvasa
  • 10 dag masla
  • 3 dl mleka
  • 1 kisla smetana
  • ščep soli
  • limonina lupina
  • 1 vanilin sladkor
  • 5 rumenjakov
  • 10 dag sladkorja
  • malo ruma

Nadev:

  • šopek pehtrana
  • 50 dag skute
  • 1 kisla smetana
  • 10 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • ščep soli
  • 1 vanilin sladkor

Postopek priprave: 

Pripravimo kvasec iz žlice moke, žlice sladkorja, kvasa in malo mlačnega mleka. V skledi zmešamo moko, sol, vanilin, sladkor, mlačno mleko, raztopljeno maslo in kislo smetano. Dodamo vzhajan kvasec in vse skupaj dobro pregnetemo. Testo naj vzhaja eno uro. Za nadev sesekljamo pehtran, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo na prtiču, namažemo z nadevom, zavijemo, položimo v pomaščen pekač in pustimo, da še enkrat vzhaja. Potico pečemo eno uro na 180-190 stopinjah Celzija.

« Cuisine

Interactive map of Zasavje

Find the points of interest in Zasavje.