Spomeniki Stojana Batiča

Akademski kipar Stojan Batič (1925) se ponaša z izjemno obsežnim opusom, zelo prisoten pa je tudi v vseh treh zasavskih mestih.

V rojstnih Trbovljah je skupaj z arhitektom Borisom Kobetom ustvaril monumentalni spomenik revolucije: bronasta kompozicija z borcem proti Orjuni, žensko z otrokom in partizanom stoji na z granitom tlakovani poti v obliki loka. Ob vznožju je bronasta žara z reliefnimi prizori iz življenja rudarjev. Leta 2006 je izdelal še okroglo bronasto reliefno ploščo s podobami izgnancev za spomenik izgnanim taboriščnikom, ukradenim otrokom in pobeglim pred vojnim nasiljem.

Pri Delavskem domu stoji spomenik boju z Orjuno. Moški in ženski liki so anatomsko oblikovani le od pasu navzgor, v spodnjem delu pa se stapljajo v blok, ki ga votlijo vhodi v rudniške rove. V neposredni bližini je manjša plastika rudarske družine, ki se poslavlja od očeta, na stopnišču pa dve rudarski figuri.

Izmena v rovu je naslov Batičevega bronastega para rudarjev, ki stojita v manjšem krožno zasnovanem sprehajališču na Trgu Franca Kozarja v Hrastniku. V Hrastniku je skupaj z arhitektom Vlasto Kopačem postavil tudi spomenik borcem in žrtvam fašističnega nasilja: na visokem granitnem stebru je v bronasti relief upodobil borce, talce in zapornike.

S spomenikom revolucije v Zagorju, ki je zasnovan kot trikotniška spomeniška kompozicija, ki jo pokriva plitki relief, pripoveduje zgodbo o proletarski revoluciji, vojni in socialistični graditvi.

V Zagorju stoji še njegova rudarska mala plastika Zadnji šiht (Graščina v Toplicah) in kip Ojdipove matere Jokaste (poštna zgradba).

« Cultural Heritage

Interactive map of Zasavje

Find the points of interest in Zasavje.